Minden - Kommunikáció

Minden - Kommunikáció

Üzenet a csúfolódóknak

Egy videó a szavak erejéről

2017. december 16. - FITmind

Amikor a zaklatásról vagy a megfélemlítésről beszélnek, legtöbbünknek a fizikai fenyítések, (gonosz)tettek jutnak eszébe. Arról gyakran megfeledkezünk, hogy a szavakkal is földbe lehet döngölni a másikat.szavak.jpgA szavak erejéről szól a lenti videó. Összefoglalom.


A börtönbe látogató híres baseball játékost megkérdezi az egyik rab, hogy lett ilyen sikeres.

A játékos elmondta, hogy édesapjával sokat játszott és az mindig dicsérte, hogy mennyire ügyes, milyen jól üt, és ha így folytatja, egyszer nagy baseball játékos lehet majd.

A rab elmondta a saját történetét. Ez vele is pont így volt.

Azt mondogatta neki az apja, hogy egy semmirekellő és biztosan a börtönben végzi majd. Így is lett… 

 

El lehet felejteni a szavakat, amikkel felcímkéznek bennünket?

Kövér, szerencsétlen, kétbalkezes, okostojás, béna…

NEM, nem lehet őket könnyen kitörölni, belénk égnek és hatalmas harc az ára annak, hogy megszabaduljunk tőlük.

A szavak mélyebb sebeket ejtenek, mint bármelyik kard.  

 

Hogyan lehetne jobban kommunikálni?

Hallunk még egy történetet, két nézőpontból.

 Egy kislány vásárolni megy anyukájával, és véletlenül elejti a tejes üveget.

Az anyuka ráüvölt: Te szerencsétlen, hogy lehetsz ilyen ügyetlen?

Lehetne ezt másképp is. Például, ha anyuka így reagálná le: Ez egy szerencsétlen dolog volt.

Melyik kislánynak lesz nagyobb önbizalma és egészségesebb énképe: amelyiket szerencsétlennek neveznek vagy amelyiknek a tettét nevezik annak?

 

Nagyon fontos, hogy tudatosan használjuk és megválogassuk a szavainkat!

A botok és a kövek összetörik a testet, a szavak viszont a szívünket törik darabokra. És ha nem vigyázunk, porrá zúzhatják az álmainkat.

Ne romboljunk, inkább építsünk, ápoljunk és inspiráljunk a szavainkkal! Használjuk ki a szavak (pozitív) erejét!

Ez a videó üzenete. 

Mi a TE véleményed?

 

  

Források: agostonlaszlo.hu és YouTube: Prince Ea csatornája

Fotó: Amador Loureiro -  Unsplash.com

  

Rizsányi Rózsa

Tartalommarketing, PR és kommunikáció

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igykommunikaltokti.blog.hu/api/trackback/id/tr7613505879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rnz 2017.12.18. 08:51:37

Ez sem lehet csak fekete, vagy fehér. Az előadásmód majdnemhogy fontosabb, mint maga a mondandó. Az sem baj egyáltalán, ha néha valakit - nyilván azért finoman - a földbe döngölnek. Én pont ezt látom ma a legnagyobb hibaként, hogy annyira meg akarják óvni mindentől(!) a gyerekeket, hogy a ló túloldalára esve hasonló károkat okoznak, mintha semmit sem tennének. Az élet bizony valóban nem habostorta és erre nem ártana felkészíteni a gyerekeket sem. Ez már csak a felelősségtudat kialakulása miatt is rettentő fontos, láthatóan ez már nem csak a gyerekeknél, hanem már az idősebb tiniknél és 20 éveikben járó fiataloknál is kezd eltűnni. Ahogy a szinte laboratóriumi körülmények között tartott gyerekek immunrendszere is harmatgyenge, hiszen ha egy porszem kerül rá, máris alkoholos fertőtlenítővel zuhanyoztatják le, úgy az élet "porát" is meg kell tapasztalnia, hogy aztán ő maga le tudja magáról söpörni mosolyogva egy laza mozdulattal és ne anyucira várjon megrettenve, aki majd megoldja a helyzetet valahogy. Ha valaki sovány, vagy épp kövér, akkor azt egyáltalán nem szabad véka alá rejteni, csak a leszólás helyett el kell magyarázni, hogy az miért rossz. Ha kell, nyugodtan akár el is lehet - persze ezt is finoman - rettenteni, ahogy én is mutogattam rémes, rothadó fogsorokat a gyerekeimnek, amikor a fogmosást nyűgként kezelték, vagy feldagadt, gyulladt arcüreget, amikor nem figyeltek az orrfújásra. Ugyanígy fontos persze a dícséret is, azt sem szabad ész nélkül osztogatni és azt is ugyanúgy illik megmagyarázni, mint a negatív kritikát. Ha csak állandóan azt hallja, hogy "ügyes vagy", "okos vagy", abból nem ért semmit, legfeljebb a hamis önértékelését rontják tovább, de ha azt mondod hogy "ügyesen rajzolsz, mert aprólékos vagy", vagy "ügyesen énekelsz, mert szépen tartod a ritmust" már konkrét képességeket tud magához láncolni, mint valódi pozitívum.
Bevallom, én a fenti szösszenetből is inkább csak azt olvasom ki, hogy a valódi hibát is söpörjük félre, csak hogy ne okozzunk traumát. Nos ha kiejti a kezéből a tejesüveget, akkor az nem egy szerencsétlen eset, hanem figyelmetlenség, ügyetlenség, vagy egyszerűen a képesség hiánya. A helyes válasz szerintem nem az, hogy "ez egy szerencsétlen dolog volt", hanem hogy "legközelebb jobban figyelj, fogd erősebben azt az üveget, ha nem bírod akkor inkább szólj nekem". A szerencsétlen dolog az, amibe nincs beleszólásunk, hanem csak "áldozatává válunk". Ebben a példában erről szó sincs, nem a helyzet szerencsétlen, hanem a gyerek mérte fel rosszul a helyzetét és ezt ha nem közöljük, akkor legközelebb is ugyanígy megtörténik, egy picit sem fog jobban figyelni, hiszen múltkor is csak a "helyzet volt ilyen szerencsétlen".
Csak hogy legyen súlya a dolognak, hármasikrek szuperaktív apukája vagyok, szóval van némi tapasztalatom. :)

FITmind 2017.12.18. 09:10:58

@rnz: Köszönöm az értékes és hasznos hozzászólást!
A videóban rövid az idő, hogy kifejtsék, hogyan lehetne építően reagálni a tejesüveg esetre. Csak a lényegi különbségre hívják fel a figyelmet.
A megoldásod és a hozzáállásod nagyon tetszik! :-)
És igen, a dicséretet is meg kell indokolni. Ez a "fejlődési szemlélet" segíti a gyerekeket leginkább az életben.
Nekünk (csak) két gyermekünk van. És nem is ikrek! Minden elismerésem nektek a hozzáállásért, a szeretetért és az energiáért, amit a családba fektettek. :-)

rnz 2017.12.18. 21:46:03

@FITmind: Olyan nincs, hogy _csak_ két gyerek. Egy is tud három helyett rosszalkodni és három is lehet egyszerre kezesebb, mint egy. ;)
Köszi a dícsérő szavakat, nektek is elismerés és kitartás (mert bizony abból is mérhetetlenül sok kell!) a pozitív példáért, mert bizony ma már lassan a gyermektelenségből, illetve a túlságosan kései gyermekvállalásból (a biológia, kémia és fizika nem a kényünk-kedvünk szerint működik, ha tetszik, ha nem) is divatot csinálnak sajnos. Nagyon hiányzik az egészséges nevelés és nem csak az utóbbi években, hanem inkább az utóbbi 15-20 évben.
Vannak a szülők, meg vannak az anyák és apák. Utóbbiakból egyre kevesebb.

FITmind 2017.12.18. 21:47:15

@rnz: Köszönjük szépen! :-)
süti beállítások módosítása