Minden - Kommunikáció

Minden - Kommunikáció

A pápa szerint ezek a kommunikációs bűnök

2017. december 26. - FITmind

Ferenc pápa az újságíróknak beszélt arról, melyek a legfőbb kommunikációs bűnök.papa.jpg

A pápa szerint komoly bűnnek számítanak a hatásvadász cikkek, mások rágalmazása és hírnevének megsértése, valamint az álhírek terjesztése. 

"Ezeket súlyos bűnöknek nevezte, melyek sebet ejtenek az újságírók és az emberek szívén is." (MédiaPiac.com)

Az újságírók feladata, sőt missziója lenne, hogy a tényeket úgy juttassák el az emberekhez, hogy azok a lehető legjobban tükrözzék a valóságot.   

Ferenc pápa kérése jogos. A kérdés csak az, teljesíthető-e?

Nem egyszerű feladat.

- Egyrészt, a mai világban már mindenki lehet a maga módján "újságíró". Bloggerek, influencerek, kommentelők... Mindenkinek megvan a maga véleménye egy adott dologról vagy eseményről, és ki is írja magából. Ezeknek az állításoknak utánajárni kevesen fognak. A forrást megkeresni, a pró és kontra véleményeket végignézni idő... Sok esetben csak cím alapján osztják meg az olvasók a "nagyot mondó" (vagy inkább ígérő) cikkeket.

Közben zajlik a harc az álhírek ellen. Az Európai Bizottság és a Facebook munkája is említésre méltó, de még mindig szélmalomharcnak tűnik az óriási adatmennyiséggel szemben.

- Másrészt, egyes országokban (ezt sajnos tapasztaljuk is) a sajtó függetlenségét ellehetetlenítik. Ha a média az uralkodó hatalom kezébe kerül, nehezen hallatszik el az "ellentábor" hangja az olvasóhoz vagy nézőhöz.

Tisztelet azoknak az újságíróknak, akik minden támadás és ellehetetlenítési kísérlet ellenére sem adják fel, nem akarnak kommunikációs bűnöket elkövetni, csak tényszerűen tájékoztatni.

Neked mi a véleményed?

 

(Kép)forrás: premierchristianradio.com 

 

Rizsányi Rózsa 

Tartalommarketing, PR és kommunikáció

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igykommunikaltokti.blog.hu/api/trackback/id/tr1913518167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2017.12.27. 07:53:42

Ebben a kérdésben tökéletesen egyetértek a Pápával. A hazai helyzet épp úgy nem tetszik, ahogy pl. a PC által leuralt német sajtó sem... álmom egy jobb világ, ahol a sajtó munkásai tényleg TÁJÉKOZTATNI és nem befolyásolni, rosszabb esetben hergelni akarnak.

Ad Dio 2017.12.27. 07:53:49

Az előzetes moderációnál ostobább dolog kevés van.

FITmind 2017.12.27. 07:57:55

@Ad Dio: Köszönet a hozzászólásért!

Nem az ilyen értelmes kommentek miatt van előmoderálás, hanem a trágár, témától teljesen eltérő és nagyon negatív "vélemények" miatt. Ezek egyáltalán nem építő jellegűek.

Ad Dio 2017.12.28. 21:14:38

@FITmind: Viszont megöli a dialógust. Szerintem a moderálás túl konzervatív hozzáállás. Persze ez a Te blogod.
süti beállítások módosítása